Nejchutnější vánoční recepty

  • MAGAZÍN
  • Nejchutnější vánoční recepty

Nejchutnější vánoční recepty

Zakázali hrát, zakázali zpívat… ale nezakázali vařit a péct! O oblíbenou sváteční tabuli plnou lahodných delikates tak doma určitě nepřijdete. A když už si letos člověk tolik odpírá, je potřeba si to strádání jaksepatří vynahradit. V dnešním článku vás čekají tipy na skvělá vánoční jídla, která potěší milovníky tradičních pokrmů, vegetariány, i strávníky upřednostňující hlavně zdravou kuchyni. Chcete konečně uplést pořádnou vánočku? Upéct perníčky, které jsou krásně měkké? Nebo si dopřát odlehčenou verzi tradičních pochoutek? Pusťte se do čtení.

Aby byly perníčky měkké

Jak se říká v jedné oblíbené dětské knížce: U nás v Bullerbynu začínají Vánoce tehdy, když se pečou perníčky… A je to tak. Tyto medové dobroty v podobě prasátek, stromečků a dnes už všech možných i nemožných tvarů jsou s vánočními svátky neodmyslitelně spojené. Pokud si každý rok říkáte, že letos snad konečně nebudu jak beton, máte šanci! Zde je recept na měkké vánoční perníky, které nepotřebují uležet a drží tvar:

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 140 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření

Smíchejte všechny suché suroviny, přidejte mokré a vypracujte vláčné těsto. Bochník nechte uležet přes noc v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C, plech vyložte pečícím papírem a těsto rozválejte na 0,5 cm plát. Vykrajujte perníčky, které pečte 8-10 minut a ještě horké potírejte rozšlehaným vejcem.

Perníčky jsou vždy krásnější ozdobené. Typická je bílá cukrová poleva, vyzkoušet můžete ale také čokoládu a mandličky.

Vánočka - jak ji uplést?

Zapomeňte na vysušené a přeslazené kupované pečivo ze supermarketu, to má s pravou vánočkou společný snad možná tvar. Raději si upečte vlastní, máslovou, s lahodnými mandlemi a rozinkami. Jak na to?

Recept:

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí
  • 35 g rozinek
  • 20 g čerstvého droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 1 vejce a rozšlehané vejce na pomazání
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • mandlové lupínky na posypání
  • 4 g soli

Obě mouky smícháme v míse a vytvoříme uprostřed důlek. Do něj nalijeme dvě třetiny mléka a přidáme rozdrobené droždí. Postupně do tekutého středu vmícháváme mouku, dokud nemáme tekuté těsto, které dáme kynout na 30 minut na teplé místo.

V rendlíku necháme rozpustit máslo. V hrníčku prošleháme vejce. Do mísy s těstem přidáme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vajíčko. Zpracujeme hladké těsto, do kterého vsypeme rozinky a mandle. Vyválíme 6 válečků, spleteme vánočku a necháme ještě hodinu na plechu kynout. Poté pečeme 40-50 minut na 160 °C v předehřáté troubě.

Pravý vánoční punč

Ať už se potřebujete rozveselit nebo jste se vrátili domů promrzlí z dlouhé procházky, přijde vám vhod vánoční punč. Na jeho přípravu si vystačíte s pár surovinami. Budete potřebovat červené víno (stačí průměrné kvality, ne abyste do hrnce lili Gran Reservu!), pomerančový džus, skořici, hřebíček, cukr a rum. Směs zahřívejte, ale pozor, nesmí se vařit! To by se vám všechen alkohol vypařil. Do skleniček pak můžete přidat mandle, rozinky nebo kompotované ovoce.

Kapr se salátem, a nebo ne?

Tradiční smažený kapr se podává na štědrovečerní večeři už od začátku 19. století. V posledních letech si ale spousta domácností pochutnává radši na “lepších” rybách typu lososa, candáta nebo čerstvého tuňáka. Nebojte se po nich taky sáhnout a dopřát si skutečnou specialitu.

K takovým rybám se už příliš nehodí klasický bramborový salát. Pokud se však této tradice nehodláte vzdát, můžete zvolit odlehčenou variantu. Místo majonézy můžete použít zakysanou smetanu nebo žloutky utřené s olivovým olejem. Zajímavě chutná také po přidání lžičky hořčice.

Staročeský Kuba

Pokud jste ale zastáncem skutečných staročeských tradic, a k tomu navíc třeba vegetariáni, můžete si na Štědrý večer pochutnat na vánočním houbovém Kubovi. Houby můžete použít i sušené nebo zamrazené, takže využijete podzimní úlovky z lesa. 3 hrsti hříbků na půl hodiny namočte do mléka, poté 5 minut povařte a slijte. 300 g krup propláchněte. Sádlo (máslo nebo olej) rozpustěte v hrnci a krupky osmahněte, poté dolijte vodou a uvařte doměkka. Na pánvi osmahněte cibulku, přidejte houby, kmín a poduste. Směs zamíchejte s kroupami, přidejte česnek majoránku, sůl a pepř a zapékejte na 180°C cca 20 minut.

Zdravé vánoční cukroví

Rádi mlsáte, ale nechcete přes Vánoce nabrat nevzhledná kila? Vyzkoušejte některé z těchto zdravých dobrot! Hřešit můžete s košíčky s hořkou čokoládou a arašídovým máslem, celozrnnými vanilkovými rohlíčky, raw kokosovými kostkami v čokoládě nebo pracny ze špaldové mouky. Vždycky taky můžete mlsat sušené ovoce nebo oříšky.

Věříme, že jsme vás dnešními recepty inspirovali. Tak šťastné a veselé!